A Leukémia túlélési esélye

A leukémiát, a vérrákot gyakran gyógyíthatatlan betegségnek tartják. A közhiedelemmel ellentétben, valójában sok esetben a leukémia gyógyítható betegség.

Mi a leukémia?

A leukémia a vér daganatos megbetegedése, amelyet a fehérvérsejtek rendellenességei okoznak. A kóros fehérvérsejtek gyorsan osztódnak és kiszoríthatják a normális sejteket, ami vérszegénységhez és más súlyos egészségügyi problémákhoz vezet. Lehet akut (gyorsan növekvő) vagy krónikus (lassan növekvő).

Általános tünetek

A leukémia tünetei sok esetben megegyeznek más betegségek jeleivel, ezért nem olyan könnyű a korai szakaszban felismerni. A gyakori tünetek közé tartozik a kellő mennyiségű alvás mellett is fellépő extrém fáradékonyság. Tartós láz vagy éjszakai izzadás, gyakori fertőzések, duzzadt nyirokcsomók, étvágytalanság vagy fogyás, valamint a megnagyobbodott szervek, például a máj vagy a lép miatt fellépő hasi fájdalom vagy teltségérzet. További tünetek lehetnek a csontfájdalom vagy -érzékenység, könnyű véraláfutás vagy vérzés, ízületi fájdalom vagy duzzanat és légszomj. Ha ezek a tünetek tartósan jelentkeznek, vagy újra és újra előforduló fertőzéseket tapasztalunk, akkor mielőbb érdemes felkeresni a háziorvost.

Hogyan kezelik a leukémiát?

A leukémia kezelése az életkortól és a személy általános egészségi állapotától függ, de magában foglalhat kemoterápiát vagy sugárterápiát a kóros sejtek elpusztítására, illetve műtétet azok eltávolítására a szervezetből. Csontvelő átültetést is alkalmaznak a sérült csontvelő egészséges csontvelővel való pótlására. A leukémia egyes típusai esetében őssejt-transzplantáció is rendelkezésre áll. Bizonyos esetekben a leukémia pusztán gyógyszeres kezeléssel is kordában tartható, ha a leukémia nem túl előrehaladott.

Gyakorisága, esélyek a gyógyulásra

Leukémiák minden életkorban és gyerekeknél-felnőtteknél is előfordulnak. A leukémiának több típusa is van. Korosztályonként változó, hogy melyik a jellemző.

A gyermekek daganatos megbetegedései közül a leukémia a leggyakoribb a 15 évesnél fiatalabbak körében. Magyarországon évente nagyjából 150-200 gyermeket diagnosztizálnak leukémiával. Az 1950-es években még szinte gyógyíthatatlan volt ez a betegség.

Szerencsére az azóta eltelt évtizedek alatt az orvostudomány és a kezelések terén elért fejlődésnek köszönhetően a legtöbb gyermeknek, aki ezzel a félelmetes diagnózissal szembesül, ma már van esélye legyőzni a rákot, a túlélési arány jelenleg 70-80% között mozog.

Segítség a beteg gyerekeknek

A leukémia a betegnek és családjának is, mind lelkileg, fizikailag és anyagilag is megterhelő betegség, különösen, ha a diagnózis gyermeket érint. A segítség jól jön a kezelések előtt, alatt, és az utógondozásban egyaránt. A Gyermekleukémia Alapítvány arra törekszik, hogy minél többféle segítséget nyújtson ezeknek a családoknak.

Gyakran kerül a család nehéz gazdasági helyzetbe, mert az egyik szülő kénytelen feladni az állását, hogy teljes támasza lehessen a beteg gyermeknek. Az adó 1% felajánlások ezért nagyon fontosak, hogy valódi segítséget nyújthassanak a családok lelki-anyagi támogatásával. Többek között tényleges anyagi támogatást adnak a családoknak, valamint a leukémiás gyermekekért alapítványi táborokat szerveznek, kórházakat, gyógyszereket támogatnak, orvostechnikai berendezések beszerzésére szerveznek kampányokat.

Összességében elmondható, hogy bár súlyos betegség a leukémia, de már nagy arányban gyógyítható az orvostudomány mai állásának köszönhetően. A jövőre nézve ez az arány remélhetőleg csak javulni fog, a folyamatos kutatásoknak, technológiai fejlesztéseknek köszönhetően.