Vitamin tárolási praktikák

Az alábbi cikkben végigveszünk pár gyakori problémát, ami a vitaminok és táplálékkiegészítők tárolásával és fogyasztásával kapcsolatban leggyakrabban fel szokott merülni. Ezekre a helyzetekre adunk ötleteket és megoldási javaslatokat és praktikákat. Természetesen minden háztatás egyedi, de reméljük hasznos információkra talál itt az olvasó.

Milyen tárolót használjak a vitaminokhoz?

Első és legegyszerűbb megoldás, ha a saját dobozában, üvegében, tasakjában tároljuk a vitamint és ezeknek a rendszerezésére használunk valamilyen nagyobb tárolót. Lehet ez profi rekeszes gyógyszertartó doboz, lehet ez forgótálcás, piramis polcos megoldás vagy akár egy kézzel készített/ újrahasznosított papír tároló is. Mi mindenféleképpen olyan tárolót javaslunk, ami több rekeszből vagy fiókból áll, hogy könnyen elő lehessen készíteni a napi vitamin és táplálékkiegészítő adagokat.

vitamin-tarolasi-praktikak

Mindig más tempóban fogynak el a különböző vitaminjaim, mit csináljak?

Ennek megelőzésére több egyszerű megoldás is létezik. Az egyik, hogy automatikus emlékeztetőt állítunk be például Google Calendar rendszernek 30-60-90 naponként, attól függően, hogy mekkora kiszerelést szoktunk vásárolni. Amennyiben több, változó mennyiségű vitamint és táplálékkiegészítőt is fogyasztunk egyszerre, úgy egy praktikus megoldás lehet 7 vagy 14 nap vitamin adagjának előre kiporciózása. Ebben az esetben mindenféleképpen fel kell írni a vitaminok szavatossági idejét. Amennyiben pedig valamelyik vitamin elfogy a kiporciózás közben, akkor gyorsan tudunk is rendelni a kedvenc webáruházunkból. Ez a 7-14 nap egy biztonsági funkcióként működhet, hogy biztosan megérkezzen az áru és folyamatos legyen a vitaminbevitel. Webáruházunk jelenleg a raktáron lévő termékekre 1-2 munkanapos, a nem raktáron lévő termékekre 4-5 munkanapos szállítási időt garantál. Egy másik egyszerű megoldás lehet, ha többféle táplálékkiegészítőt használunk, hogy keressük az azonos kiszerelésű termékeket, így mindig egyszerre fognak elfogyni, így optimalizálva a beszerzést. A weboldalunkon 30 és 60 napos kiszerelésre külön szűrő is megtalálható ennek támogatásáért. 

vitamin-tarolas-3

Többféle vitamint vagy multivitamint használjak?

Amennyiben valamilyen speciális egészségügyi helyzet javítása miatt szedi a legtöbb vitaminját, úgy érdemes külön szedni a vitaminokat egymástól, hogy később az egészségi állapotának javulásával jobban állítható legyen a mennyiség. Ugyanez igaz, ha sportolás mellé használ táplálékkiegészítőket, hiszen ott is az edzéstervhez kell igazítani a tápanyagok bevitelét. Ha csak egy általános egészségmegőrzés a cél, akkor viszont ideális lehet egy multivitamin terméket választani. További előny a multivitaminnak, hogy a tárolása és az adagolása jóval egyszerűbb. Ezeket a szempontokat érdemes megfontolni döntés előtt. Egyedi eset lehet a D-vitamin, hiszen abból télen magasabb dózis javasolt (akár 4000 NE), mint nyáron (1000-2000 NE). D-vitaminnál ideális lehet egy cseppes megoldás, és akkor bár azt külön kell bevenni, de könnyen adagolható a beviteli mennyisége.

vitamin-tarolas-1     vitamin-tarolas-2

Hol érdemes tárolni a vitaminokat?

Szerintünk a konyhában a konyhaszekrényben vagy a spájzban (éléskamra) érdemes tárolni a vitaminokat, hogy étkezés előtt, után könnyen hozzáférjünk, illetve azért is, hogy ne maradjon ki egyetlen egy napon sem a bevitel. Továbbá fontos, hogy a vitaminok és táplálékkiegészítők szobahőmérsékleten legyenek tárolva, zárt dobozban és semmiképpen se érje őket közvetlen napfény vagy vízpára. Amennyiben por állagú terméket is használunk, úgy a bekeveréshez használható shakereket is érdemes ugyanitt tárolni.

Hova tegyem a konyhában a vitaminjaimat, ha nincs sok helyem?

A vitaminok helyének kialakítása része a konyha rendszerezés művészetének. Hiszen külön kell szedni a mindennapi vitaminokat és a puffer, backup készletet illetve a gyógyszereket is, tehát ki kell találni egy helyet ami jól látható, könnyen észrevehető, és egy rendszert, amiben mindegyik vitaminunk és táplálékkiegészítőnk átlátható módon elérhető lesz. (piramis, forgótálca rendszer, belső polc). Amennyiben túlvásároljuk magunkat, akkor a puffer készleten el lehet helyezni, úgy hogy rejtve maradjon, de mégis könnyen elérhető legyen. Tehát ilyen értelemben 2 külön helyen érdemes tárolni a vitaminokat. Az puffernák az a fő cél, hogy ne lássuk, és jól össze legyen zárva - egy csatos tárolóban, a másiknál pedig az, hogy minél esztétikusabban és átláthatóbb formában legyen tárolva a mindennapokhoz.