Maca a szupertáplálék

Mi az a maca?

A maca kevésbé ismert szuperélelmiszer, pedig nagyon sok dologban támogatja és segíti szervezetünket. A maca gyökerét hasznosítják és abból készítenek a legtöbbször port vagy kapszulát. Nagyszerű hormonszabályozó képessége van a macának, segíti mind a női, mind a férfi termékenységet, javítja a szexualitást és növeli a libidót is. Emellett csökkenti a stressz szintjét, támogatja az immunrendszert és fokozza az agyi funkciókat, például a memóriát.

A maca honnan származik?

A maca többféle néven is ismert lehet például Lepidium meyenii vagy perui ginszeng. A nevéből már lehet következtetni a válaszra: a közép-perui Andokból számazik (Dél-Amerika). Keresztes virágú zöldségek közé sorolják növénytani szempontból, közeli rokonai a káposzta, brokkoli, retek vagy karfiol. Gumós növény, ezért is hívják még maca gyökérnek is és általában 4000 méter feletti területeken terem. Szárítani és őrölni szokták a feldolgozása során és így áll elő a maca por vagy az ebből készített tabletta. Íze annyira nem megnyerő, földes, kicsit édeskés, talán a dióhoz hasonlít a leginkább. Ebből adódóan a legtöbbször belekeverik valamilyen ételbe, zabba, kalácsba, kenyérbe vagy akár süteményekbe.

Maca, az inkák csodaszere

A maca jótékony hatásait már az inkák is felfedezték és ezért termesztették is. Elnevezése is tőlük ered, hiszen az inka kecsua nyelven a “ma” + “ca” annyit tesz, hogy “hegyen termesztett erősítő tápszer” Ebből adódóan látszik, hogy több, mint 2000 éve használták már és fogyasztották a macát, nem csak gyógyászati célokra. Harcok előtt előszeretettel ettek az inkák maca port, hogy erősebbek és kitartóbbak legyenek a csatában. Sőt afrodiziákumként is használták, ismert volt számunkra hogy a természetes vágyfokozók közül a maca az egyik leghatásosabb. Történészek szerint, amikor a spanyol hódítók megérkeztek Dél-Amerikába és az Európából behozott állataik nem bírták a helyi klímát, a magaslati levegőt, szintén a maca segített. Az ősi peruiak fizetőeszközként is használták kiemelkedő gyógyászati értéke miatt. A peruiak körében a mai napig nagyon népszerű potencianövelő a maca.

maca-peru-hegyek

A maca összetétele

Számos tudományos publikáció készült a maca pozitív hatásairól. Antioxidáns hatású, mivel növeli a testben a glutation és a szuperoxid-diszmutáz szintjét, így segít megkötni a káros szabad gyököket. A maca gyökerében számos vitamin és ásványi anyag megtalálható, ilyenek az A, a B1, B2, B3, a C és a D-vitamin. Ezen felül tartalmaz rezet, nátriumot, káliumot, magnéziumot, vasat és kalciumot is. Egyedi hatóanyaga a makaén és a makamid, ezen felül rost, fehérje, aminosavak és zsírsavak alkotják. A maca nagyon jól tudja támogatni számos területen testünket. 

A maca pozitív hatásai 

A maca adaptogén hatása miatt természetes hormonszabályozóként működik. Ez azt jelenti, hogy kiegyensúlyozza az életfunkciókat az adott fizikai, szellemi terhelés és életmód szerint. Az alulműködő szerveket felpörgeti, a túlműködő részeket lassítja. Mint egy természetes lengéscsillapító, ami a testi szélsőséges működéseknél lép hatásba. Nőknél kortól függően segíthet a menstruációs panaszok enyhítésében, stabilizálja a petefészek működését. Később nagyszerű segítség lehet menopauzás tünetek kezelésében, klimax enyhítésében is. A maca ráadásul növeli az oxigénszintet a vérben, így a termékenységet is javítja. Az anabolikus szteroidok sok káros hatással vannak a szervezetre és ezek természetes helyettesítője lehet a maca. A férfiaknál csökkenti a prosztata megnagyobbodást, ezen felül növeli a spermiumszámot, a spermák mozgékonyságát és minőségét. Merevedési zavarok esetén is hatásos lehet, abból kifolyólag, hogy hatással van a vér oxigénszintjére és csökkenti a stressz, javítja a közérzetet. A ma ismert vágyfokozók mellett ez a természetes megoldás is segíthet növelni a libidót mindkét nem esetében. A macával jobb és kiegyensúlyozottabb szexuális életet élhetnek az emberek.

maca-vitaminpro-ajanlasavalmaca-vitaking

Maca, a sportolók titkos fegyvere

A maca egyre népszerűbb a sportolók körében is hiszen többféleképpen is támogatja azokat akik aktív testedzést folytatnak és szeretnének kiemelkedő eredményeket elérni. A maca energizál és javítja a fizikai teljesítőképességet, sportolóknak támogatás lehet a megfelelő izomzat és erő elérésében. Rengeteg olyan táplálékiegészítő van jelenleg a piacon, ami teljesítményt fokoz, de ezeknek sokszor nem kíván mellékhatása van. A maca ezzel szemben természetes módon segít a sportolóknak a testedzésben. Kerékpározókkal készített kísérlet is kimutatta, hogy láthatóan javítja a sportolók állóképességét ez a gyógynövény. Ráadásul a maca az edzés utáni regenerációban is segít és támogatja az immunrendszert is.

Hogyan fogyasszuk a macát?

Alapvetően nincs mellékhatása a macának, fogyasztása előtt azonban érdemes konzultálni szakemberrel. Pajzsmirigy problémák esetén mindenféleképpen, mivel a maca a pajzsmirigy működését befolyásolja. Por, tabletta formában kapható a leggyakrabban általában 500-1500 mg / tabletta hatóanyaggal. Érdemes folyamatosan szedni, hogy hosszútávon tudja kifejteni pozitív hatásait. Amennyiben por állagban szerezzük be, akkor az ételekhez is hozzá lehet adni, így például turmixhoz, zabkásához, kenyérhez vagy süteményekhez. Lehet akár teát is készíteni belőle, bár az íze miatt szerencsésebb a kávéhoz hozzáadni szigorúan főzés után, mivel a hőkezeléskor a hatóanyagok nagy része elvész.

MACA TERMÉKEKÉRT KATTINSON IDE

További ehhez hasonló szuperélelmiszerekről a Kollektív Magazin cikkjében olvashattok.