Koronavírus tesztelés az oltás után

Mivel nem mindegyik típusú koronavírus elleni védőoltás felvétele után alakul ki teljes védettség a fertőzéssel szemben, így a beoltottak egyre nagyobb számban jelentkeznek ellenanyag szint mérésre a második védőoltás után két héttel, hogy meggyőződjenek arról, kialakult-e esetükben elegendő mennyiségű antitest, mely megfelelő védelmet nyújthat egy esetleges újabb fertőzéssel szemben.

Ehhez egy olyan gyorstesztet érdemes használni, amely megbízható eredményt nyújt. Ilyenek például azok a típusú IgM és IgG ellenanyagot vizsgáló tesztek, amelyek a szérum-, plazma- vagy vérminta felhasználásával mutatják ki az eredményt.

Bízzuk szakemberre az ellenanyag teszt elvégzését!

Mivel az egyik legmegbízhatóbb antitest teszteredményt vérből lehet kimutatni, így ezt mindenképpen érdemes egészségügyi szakdolgozóra bízni, hiszen ez a folyamat egy apró tűszúrással jár, melyet ha nem megfelelően végzünk el, fertőzés alakulhat ki.

Az egészségügyi szakdolgozó nyilván tapasztalt már, így a mintavétel körülbelül 15 másodpercet vesz igénybe. Ezután az egészségügyi dolgozó belehelyezi a levett néhány csepp vért a mintavájulatba, majd rácsepegteti a pufferoldatot. Ezután el kell telnie 10-15 percnek, és meg is lehet tudni az eredményt.

Az ilyen típusú koronavírus antitest gyorstesztek kiválóak akkor, ha nincs idő laboreredményekre várni (például interjú vagy biznisz meeting előtt), és azonnal szeretnénk meggyőződni a védettség kialakulásáról.

A 2. védőoltás után 2 héttel már kimutatható az antitestek száma

Ahhoz, hogy az antitest vizsgálat eredménye megbízható legyen, igyekezzünk azt a második oltás után 2 héttel elvégeztetni, hiszen minimum ennyi idő kell a szervezetnek ahhoz, hogy kialakuljanak a védettséghez szükséges antitestek.

Amennyiben túl korán végeztetjük el a tesztet, lehet, hogy fals eredményt kapunk, hiszen így az antitestek száma nem lesz elegendő ahhoz, hogy a gyorsteszt kimutassa.

A felesleges időpontkérések és rendelőintézetek felkeresése elkerülése érdekében emiatt érdemes kivárni a második oltás után még két hetet, hogy időt adjunk a szervezetünknek arra, hogy megtermelje a megfelelő mennyiségű és típusú antitestet.