Hal kollagén, egy jó választás

Kollagén fajtái: hal kollagén

A hal kollagén jó választás lehet, ha a kollagének közül kell döntenünk, nézzük meg miért. A kollagén rendkívül sokrétű és a testünk rugalmasságában van fontos szerepe. Támogatja a csontokat, szalagokat, ízületeket, bőrt; az izmokat, inakat, ereket, ínyt, szemet, körmöt és a haj szerkezetét is. Megtalálható sok állat szervezetében, viszont eltérő hatást fejthetnek ki annak alapján, hogy hogyan szívódnak fel és hogyan épülnek be a szervezetünkbe. A négy leggyakoribb kollagén forrás közül a csirke és a sertés ritkábban szerepel a gyártók palettán, a marha egyértelműen dominál, a hal kollagén pedig most kezd elterjedni. Magyarországon természetes formájában könnyen hozzájuthatunk a kollagénhez (húsleves vagy kocsonya), viszont amennyiben szeretnénk kiegészíteni vagy pótolni a bevitelt ebből a négy forrásból könnyen megtehetjük.

Hal kollagén előnyei

A hal kollagén fő előnye, hogy nagyon könnyen felszívódik, jól emészthető. A hal kollagénben csak az I. és II. típusú kollagén található meg. Az I. típusú kollagén az inakat, a csontokat és a bőrt támogatja, míg a II. típusú a szem és a porc sejtjeit erősíti. A csirke kollagén (ii. típusú kollagén van benne) főleg a porcokat támogatja. A marhában megtalálható III. típusú pedig a tüdő, az artériák és a máj szerkezetét erősítik főleg. A marha és sertés kollagének hátránya, hogy mivel mindkettő emlős, ezért megtalálható bennük a Neu5Gc sziálsav származék, amely a legújabb kutatások szerint összefüggésben lehet rákos megbetegedésekkel, így aki ezt el szeretné kerülni a hal kollagén jó megoldás lehet. Gyomorérzékenység vagy autoimmun-betegségek esetén is kíméletesebb megoldás. Vagy akár egy szigorúbb antioxidáns-dús paleolit-diéta esetén is nagyszerű kollagén forrás. Egy újabb kutatás szerint a hal kollagén és a növényi eredetű antioxidánsok folyamatos közös fogyasztása erősen javítja a bőr hidratáltságát és rugalmasságát. A céltól függ, hogy melyik kollagén lehet a ideálisabb választás, de a hal kollagén kockázatmentes, hatékony megoldás lehet testünk rugalmasságának támogatására.

Hal kollagén vagy marha?

Közel 50 éve használják már a kollagént a testünk rugalmasságának és bőrünk szépségének megtartására. Testünk folyamatosan termeli a kollagént, de ahogy öregszünk illetve ahogy külső hatások, stressz éri a szervezetünket egyre csökken ez a mennyiség, így javasolt külső forrásból is támogatni szervezetünket. A sportolóknak inkább a marha kollagén javasolt, mivel prolin és glicin aminosavakban gazdag, melyek jól védik az ízületeket és I., III. és IV. típusú kollagént is tartalmaz. A hal kollagén leginkább hidroxíprolint, glicint és prolint tartalmaz. A hidroxiprolint, nem bontja aminosavakká a test, hanem aktiválják a sejteket kollagén szintézisre. Ezen felül collagencin peptid is található benne, ami antibakteriális hatással rendelkezik, így véd például a Staphylococcus fertőzés ellen. Ráadásul a hal kollagén peptidek biológiai hasznosulása hatékonyabb kisebb részecske méretüknek köszönhetően, mint a marha peptideké. A bélnyálkahártyán jobban felszívódik, így könnyebben kerül a véráramba és hasznosul. Még ideálisabb felszívódás szempontjából, ha hidrolizált, vagy akár folyékony formában visszük be testünkbe.

Hal-kollagen-elonyei

A hal kollagén fenntartható?

Egy másik fontos szempont lehet a kollagén forrásának kiválasztása közben, hogy a milyen ökológiai lábnyoma van a “gyártásnak”. A marhatartásnak az egyik legnagyobb az ökológiai lábnyoma a haszonállatok közül, mivel hatalmas területeket, sok takarmányt és vizet igényel egy marha felnevelése, miközben a kérődzés során metánt termel az állat, ami a leginkább üvegházhatású gáz, sokszoros hatása van, mint a szén-dioxidnak. Ezzel szemben sajnos még ma sincs pontos rálátásunk arra, hogy az ipari halászat mennyire káros és fenntartható. Megoszlanak a vélemények ezzel kapcsolatban, mivel az utóbbi időben napvilágot láttak visszaélések a fenntartható halászati logókkal, elismervényekkel kapcsolatban, így mindenféleképpen javasolt vásárlás előtt pontosan utánajárjunk annak, hogy a termékben felhasznált halak, honnan származnak és milyen halászási technikát alkalmaztak az elfogásukkor. (a túlhalászás, a bycatch vagy mellékfogás, amikor a véletlenül fennakadó halak is elpusztulnak, illetve a tengerfenekek "felszántása" vonóhálós halászattal is komoly környezetkárosító hatással rendelkeznek.) Ettől függetlenül előny lehet, hogy a hal kollagén a halfeldogozás közben keletkező, nem használt melléktermékekből készítik, így valamennyit csökkenthet a környezet terhelésén. Egyre népszerűbb az élelmiszerek és táplálékok tudatos vásárlása, így egyes hal kollagén források jó alternatívák lehetnek a marhára.

Hal ízű a hal kollagén?

Szintén gyakori, hogy valaki nem szereti a halnak vagy bármilyen folyami vagy tengeri állatnak az ízét. Mindenki látott olyat, aki a halászléből félreteszi a hal bőrét. A hal kollagént alapvetően a hal bőréből, csontjából, uszonyából és pikkelyéből vonják ki a megfelelő eljárással. Nagyon jó tápértéke van ennek a kettőnek így, a hal kollagén értékes táplálékkiegészítő lehet. A gyártók törekednek arra, hogy semleges, neutrális, vagy akár gyümölcsízű ízű terméket gyártsanak, akár aromák bevetésével hogy azok is szedhessék, akik nem szeretik az ízét. Itt fontos megjegyezni, hogy a hal kollagén nem egyezik a tengeri kollagénnel, mivel azt általában medúzákból és kagylókból nyerik ki.

Mi az a hidrolizált hal kollagén?

A kollagén még jobban hasznosuló formája a hidrolizált hal kollagén. A hidrolízis lényege, hogy még kisebb alkotóelemekre, peptidekre bontják a kollagént, így még könnyebb és hatékonyabb lesz annak felszívódása. Kollagén ital esetén is ajánlott hidrolizált formában, vagy peptid formában bevinni a kollagént. 

Mivel érdemes kombinálni a hal kollagént?

Mindenféleképpen érdemes olyan vitaminokkal és nyomelemekkel együtt fogyasztani a hal kollagént, amelyek segítik felszívódását. Ezek közül a legismertebb a C-vitamin, de érdemes kombinálni hialuronsavval is, amely belülről, a porcokat támogatja testünk rugalmasságát. Ezen felül segít bőrünk fiatalon tartásában az A-vitamin, a cink és a B7-vitamin (biotin). Bármelyik termék mellett is tesszük le a voksunkat, a kollagént mindig hűvös, száraz helyen kell tárolni.