Ginkgo biloba, a csodanövény

Mi az a ginkgo biloba?

A ginkgo biloba, másik nevén páfrányfenyő vagy halfarkfa sokak számára ismerősen csenghet, de a legtöbben nem tudják pontosan, hogy honnan jött és milyen hatásai vannak. A ginkgo biloba egy nagyon régen, több száz millió évvel ezelőtt kifejlődött növény, a mérsékelten meleg éghajlatot kedveli. Már a buddhista szerzetesek is ismerték jótékony hatásait, ezért is találtak több kolostorban ginkgo kövületeket, maradványokat. Európába Kínából lett behozva a 18. század közepén. Különlegessége, hogy akár 1000 évig is élhet egy ginkgo fa; jellegzetes legyező alakú levele van és az egyetlen élő faja a páfrányfenyőknek. A nevét a "yinxing" kínai szóból kapja, aminek jelentése "ezüst barack". A japánok ezt a szót "ginkyo"-nak ejtik és egy sajtóhiba miatt alakult ki a ma is ismert "ginkgo" formája. 

ginkgo_biloba_vitaminpro

Ginkgo biloba, az ellenálló növény

A ginkgo 20-40 méter magasra megnövő kétlaki, lombhullató növény. Jól ellenáll a szélsőséges időjárásnak is, ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ilyen régóta megtalálható a Földön. Jól bírja a szelet, a havat, ellenáll a kártevőknek is. A szennyezett városi levegőben is növekszik, sőt még a radioaktív sugárzásnak is ellenáll. Ezt jól mutatja, hogy a Hirosimában ledobott atombombának, 1,6 km-es körzeten belül csak pár fa élte túl a robbanást és mindegyik gingkó volt. Kezdetben lassan indul be a növekedése, viszont később gyorsulva növekszik és sűrűsödik lombkoronája. Különlegessége és rendkívüli ellenállóképessége már önmagában elegendő lenne, hogy tiszteljük ezt a növényt.

A ginkgo biloba működése

A ginkgo biloba ún. flavonoidokat tartalmaz, aminek értágító hatása van és ezért tud hatékonyan fellépni egy sor érrendszeri problémával összefüggő tünet és betegség ellen. Értágító hatása miatt javítja a sejtek által felvehető oxigén és tápanyagok mennyiségét. Leveleiből készülő készítményeknek rengeteg gyógyászati hatása van. 

A ginkgo biloba támogatja az agyi folyamatokat

Legismertebb hatása a ginkgo bilobának, hogy az agyműködést támogatja. Amennyiben szédülünk vagy fáj a fejünk, esetleg memória problémánk vagy látászavarunk van, hatásos gyógynövény. A hallással kapcsolatos problémákat is lehet kezelni vele, így ha nem megfelelő a hallásunk vagy fülzúgásunk van, bevethető. Az életkor előrehaladtával egy sor kognitív probléma szokott felmerülni. Ilyen például az időskori elbutulás, más néven demencia, ami gyakori probléma jelen társadalmunkban és a ginkó ez ellen is hatékony.

ginkgo_biloba_levelek

Ginkgo biloba a stresszes vizsgák előtt

Nem csak az időseknek tud segíteni ez a csodálatos gyógynövény, hanem a fiataloknak is. Tipikusan egy vizsga vagy nagyobb megmérettetés előtt szükség lehet erre a gyógynövényre. Érdemes pár héttel korábban megkezdeni a szedését, hogy a hatását időben ki tudja fejteni. A ginkgo biloba javítja a koncentrálóképességet és növeli a teljesítőképességet is, ráadásul csökkenti a stresszt is. Mivel javítja az anyagcsere folyamatokat is, így a depressziót is csökkenti. 

Ginkgo biloba egyéb pozitív hatásai

A ginkgo biloba ősidők óta ismert és tisztelt gyógynövény, amit méltán érdemelt ki, mivel rengeteg testi probléma kezelésére alkalmas. Tágítja az érfalakat, javítja az anyagcserét, megköti a szabad gyököket és gyulladáscsökkentő hatása is van. Az alábbi tünetekre is hatékonyan alkalmazható ez a gyógynövény:

  • visszértágulat
  • aranyér
  • lábszárfekély
  • impotencia
  • lassú vérkeringés (bőrben, izmokban)

A ginkgo biloba ráadásul kiváló antioxidáns, így csökkenti a rák vagy egyéb daganatos megbetegedések létrejöttének esélyét is. 

Mennyi ginkgo bilobát szedjek?

A fent vázolt egészségügyi problémák úgy jönnek elő, ahogy idősödünk, így ahogy öregszünk, egyre inkább javasolt a ginkgo biloba alkalmazása. A kivonatokat általában a fa leveléből készítik, mivel a termésében a húsos burok és a termés leve is maró hatású. A magja nyersen mérgező hatású, de alapos mosás, főzés vagy pörkölés (hőkezelés) után fogyasztásra alkalmassá lehet tenni. A Távol-Keleten sós lével konzervet, illetve sós, pirított ginkómagot is csinálnak belőle. A legtöbb hazánkban is kapható táplálékkiegészítő termék 60-120 mg hatóanyagot tartalmaz belőle, napi ajánlott mennyiség 60-240 mg. Nincsen felső korlátja a javasolt adagolási mennyiségnek, viszont mivel a legtöbb ginkgo bilobát érintő kutatás napi 600 mg alatti bevitelre lett alkalmazva, így semmiféleképpen sem javasolt belőle túl sokat szedni. 12 éves kor alatti gyermekeknek és véralvadásgátló gyógyszerek szedésekor sem javasolt a fogyasztása.

Mivel kombináljam a ginkgo bilobát?

A tablettákban és készítményekben gyakran kombinálják B6-vitaminnal, magnéziummal, mivel ezek a hatóanyagok is az agyi működést és az idegrendszert közvetve támogatják. A B6-vitamin fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcseréhez szükséges és az idegrendszeri ingerület-átvivő folyamatokat támogatja, a magnézium pedig az enzimeket és az energiatermelő folyamatokat segíti. Ezen felül párosítják lecitinnel, ami például csökkenti a koleszterinszintet, és macskagyökérrel, aminek pedig természetes nyugtató hatása van. Vannak olyan kombinált termékek, ahol fokhagyma kivonattal párosítják, ami egy természetes immunerősítő, de gyakran készítenek belőle teát is. A megfelelő termék kiválasztása előtt mindenféleképpen tájékozódjon az összes hatóanyag hatásáról.

GINKGO BILOBA TERMÉKEKÉRT KLIKKELJ IDE