D-vitaminról röviden

A D-vitamin hatásai

A D-vitamint a szervezünk napfény hatására magunktól állít elő, így inkább hormonnak számít, mintsem vitaminnak. A D-vitamin a bőrünkben képződik, amit a vér a májba majd pedig a vesébe szállít. Szabályozza a vérünk kalciumszintjét, közvetlenül segíti a kalcium lerakódását a csontokban és segíti a foszfor beépülését is. Zsírban oldódó vitamin, a felesleg így elraktározódik.

A D-vitamin elengedhetetlen az egészséges fejlődéshez, illetve az egészség egyik alappillére, ezért mindenféleképpen érdemes figyelni rá. Kétfajta D-vitamint különböztetünk meg az egyik a D3 (kolkalciferol), amely napfény hatására keletkezik a testünkben, a másik a D2 (ergokalciferol), amely táplálék formájában jut be a szervezetünkbe és úgy alakul át D3-vitaminná.

 

vitaminpro-ajanlasavald-vitamin-tabletta
vitaminpro-ajanlasavald-vitamin-jutavit-tabletta

D3-vitamin 2000 NE (nemzetközi egység) a JutaVit-től

A D-vitamin véd a csontritkulástól, a magas vérnyomástól, a ráktól és számos autoimmun betegségtől. Erőssé és megfelelő sűrűségűvé teszi csontunkat, segíti, hogy fogaink sokáig egészségesek maradjanak. Ezen felül gyógyítja a pikkelysömört is.

Hiánya, túladagolása

Hiánya esetén gyenge, könnyen törő csontozat alakulhat ki, D-vitamin hiányában nagyobb eséllyel alakulhatnak ki szívbetegség, cukorbetegség vagy akár rák. Túladagolása csak akkor alakulhat ki, ha hosszú távon az ajánlott mennyiség, több mint 100-szorosát visszük be szervezetünkbe. 

Hogyan tudok elegendő D-vitaminhoz jutni?

A D-vitamint az alábbi táplálékok tartalmazzák: halak (lazac, hering, makréla, szardínia vagy a pisztráng), halmájolaj, margarin, tojás és tej. Sajnos zöldségben és gyümölcsben nem található meg, mivel zsírban oldódik.

Fontos, hogy mivel a szervezetünk előállítja a vitamint, így a napfény a legfontosabb forrás a mindennapi D-vitamin adag megszerzéséhez, és akár már napi 15 perc napozás is elegendő lehet. Egy kutatás szerint, amit a Semmelweis Egyetem publikált, tél végére a D-vitamin hiányos lesz a magyar lakosság 95%-a! A jelenlegi, hivatalos magyarországi ajánlás szerint erősen javasolt a november 1 és március 30 közötti időszakban mindenkinek szednie a D-vitamint, táplálékkiegészítő formájában. Sőt a júliusi, augusztusi hónapokat leszámítva egész évben érdemes kisebb mennyiséggel támogatni szervezetünket. Napi ajánlott beviteli mennyiség 1000-2000 Nemzetközi Egység. (Ez 25-50 mikrogramm D-vitamint jelent)

Ön is szeretne elegendő D-vitamint bevinni?

KATTINTSON IDE TOVÁBBI D-VITAMINOKÉRT!