Collagen kapszula - mit kell tudnom róla?

Collagen a kapszulába zárt fiatalság

A collagen vagy magyarosan kollagén a görög eredetű “kólla” szóból ered, ami ragasztót jelent. Ez egy speciális fehérje ami a sejtek közötti tér és a porcszövet felépítésében, valamint a csontok rugalmasságában játszik szerepet.

A legtöbben a bőr fiatalságának megőrzésére és a porcok, ízületek erősítésére szednek collagen kapszulát.  Pont emiatt a szépségipar egyik kedvelt és népszerű összetevője. A collagen fehérje alapvetően megtalálható az emberi szervezetben, viszont a kor előrehaladtával sajnos csökken a mennyisége, így ajánlatos ennek pótlása. A bőr alkotóelemeinek nagyságrendileg 75%-a a collagen, valamint ha az egész testet nézzük, akkor a szervezetünkben található fehérjék körülbelül 30%-a ez a szám. Szóval aki fiatalos és szép szeretne maradni annak oda kell figyelnie a collagén utánpótlásra.

Kapszula, por vagy folyadék formájában szedjük a collagent?

Szerencsére bármelyik megoldást is preferáljuk a legtöbb boltban vagy webáruházban megtalálható mindegyik variáció. Igazából nincs nagy különbség a felszívódásban, így inkább az ízlésünkhöz leginkább illő fogyasztási formát érdemes választani. A folyadékot jellemzően este, lefekvés előtt kell bevennünk, míg a collagen kapszulát napi 1-2 alkalommal érdemes fogyasztani, általában az étkezés utáni szedést javasolják. A por állagú kollagént pedig bekeverés után érdemes napközben, minél hosszabb ideig elnyújtva bevinni.

Mekkora mennyiségű collagen található egy kapszulában?

Egyelőre nincs egyértelmű irányelv arra vonatkozóan, hogy mekkora a napi javasolt fogyasztási mennyiség. Így az egyes gyártók eltérő mennyiségű collagent tesznek egy  kapszulába. A napi adagolást tekintve megtalálhatóak termékek 280 mg-tól kezdve, 1000-1200 mg-n keresztül, egészen a 2000 mg collagent tartalmazó kapszulákig.

A folyékony collagenek akár 3-5000 mg-t is tartalmazhatnak, a por állagú collagen napi adagolása pedig lehet akár 10.000 mg is, viszont ezek gyakran ízesített, édesítőszeres termékek, amit emiatt sokan nem kedvelnek. 

Milyen hatóanyagokkal szokták támogatni a collagen hasznosulását?

A collagen kapszulákat tipikusan C-vitaminnal szokták még megtölteni, mivel a C-vitamin nem csak immunerősítő, hanem hozzájárul a normál collagenképződéshez is. 

Gyakori “házasítás” még a metilszulfonilmetán, ismertebb nevén az MSM. Ez egy kénvegyület, mely a normál táplálkozásunk során csak kis mennyiségben jut a szervezetbe. Gyakran használják izületi és izomfájdalom enyhítésére, így tökéletes párosítás a collagenhez.

Ezeken az összetevőkön kívül kívül, főleg a porcerősítő termékekben gyakran megtalálható glükozamin-szulfát és kondroitin-szulfát, míg a szépségápolással kapcsolatos termékekben hialuronsav, cink, d-vitamin, szelén, réz vagy akár szőlőmag kivonat is.

collagen-fiatalit

A collagen és a hyaluron. Miért teszik őket egy kapszulába?

A hyaluron vagy magyarosan hialuronsav az izületi folyadékban található tiszta, rugalmas anyag. Vízmegkötő képességével segít beállítani az  ízületi folyadék folyékonyságát vagy más néven a belső súrlódását. A hyaluron a kötőszövetben is megtalálható, mint fehérje. Sebgyógyító és bőrápoló hatása miatt a szépségiparban is igen közkedvelt hatóanyag. Így természetes, hogy collagen kapszulák közül is számos termékben megtalálható. Nagyon jó kiegészítői egymásnak, fokozzák egymás hatékonyságát. A hyaluron segít megtartani a kollagént és együttesen segítenek a ráncok elleni védelemben is. 

Milyen fajta collagenek vannak?

Ha a collagen típusokat nézzük, akkor jelenleg 29 típust különböztetünk meg. A legtöbb collagen kapszulában az I-II-II típusú collagen található meg.

I. típusú collagen: 

Ez a leggyakoribb collagen típus, ez található meg a bőrben, a kötőszövetekben, az érfalakban, az inakban és a fogakban. Segíti a sebgyógyulás és felel a bőr szakítószilárdságáért és nedvességtartalmáért. Az állatokból kinyert collagént hidrolizálják vagy peptidekre bontják, ezzel is elősegítve, hogy a kapszulába kerülő anyag könnyen felszívódó és emészthető legyen. Leginkább a marhából vagy halból előállított collagén tartalmazza

II. típusú collagen: 

Ez a fajta kollagén található meg az izületekben, ez segít a porcok kopásának lassításában. Megtalálható a porckorongban és csatornavizetkben is. A marhakollagénben is megtalálható, de legfőbb forrása a csirkeporcból kivont collagén.

III. típusú collagen: 

Vékony rostátmérővel rendelkező rácsrost, a belső szervek valamint a bőr és az erek kötőanyaga. A collagen kapszulákban általában együtt található meg az I-es tipusú collagénnel.

Hidrolizált collagen vagy collagen peptid?

Ha a collagenek iránt érdeklődünk, gyakran találkozhatunk a hidrolizált és a peptid kifejezésekkel. A hidrolízis nem más, mint egy eljárás, melynek során a szilárd tápanyag kémiai kötéseit a vízmolekulák szétszakítják. Esetünkben ez azt jelenti, hogy a 3 aminosav láncból álló collagen szétszakad kisebb aminosav láncból álló fehérjékre. Ezeket a kisebb egységeket hívjuk peptidnek.

Összegzés:

A collagen egy speciális, nem teljes értékű fehérje, mely szervezetünkben is termelődik, de a hasznosítása az öregedéssel vagy egyéb külső hatásokkal - mint például dohányzás - csökken. A collagent leginkább a bőrre, izületekre gyakorolt jó hatása miatt választják, akik szeretnék megőrizni bőrük fiatalságát vagy mozgékonyságukat.

A collagen kapszula mellett megtalálható folyékony és por állagú collagén is. Az ajánlott napi mennyiségre nincs előirányzott érték, az átlagos termékek néhány ezer mg collagent tartalmaznak.

A collagent nagyon jól kiegészíti az MSM, ami egy kénvegyület, valamint a hyaluron, ami szintén egy fehérje. A felszívódását és a termelődését segíti a C-vitamin is, így ezeket az összetevőket gyakran megtaláljuk egy kapszulában. 

A legtöbb táplálékkiegészítőben az I-II-III típusú collagen található meg, valamint a hidrolizált collagen kisebb aminosav láncból álló fehérjéket tartalmaz, amit peptidnek hívunk.