Amit a defibrillátorról tudni érdemes

Ha máshol nem is, filmekben mindannyian láttunk már defibrillátort. Egy olyan orvosi eszközről van szó, amely képes a szívet ellátni elektromos impulzusokkal, ezáltal aktiválva a szívverést és a helyes szívritmus kialakulását. A defibrillátor hirtelen szívleállás és kamrafibrilláció esetén használatos, amikor a szervezet oxigénellátása veszélybe kerül. Ilyenkor azonnal cselekedni kell, különben maradandó agykárosodás következhet be, amíg a mentő a helyszínre ér. Ezért fontos, hogy minél több helyen legyen elérhető a defibrillátor, illetve egyre több olyan személy legyen, aki azt szakszerűen használni tudja.

Defibrillátorral nem csupán az egészségügyi intézményekben találkozhatunk, és nem feltétlenül kell orvosnak lenni ahhoz, hogy valaki helyesen működtetni tudja ezt a műszaki eszközt. Többféle defibrillátor létezik ma már – a félautomata defibrillátorok és az automata defibrillátorok lényege, hogy alkalmazásukat bárki könnyen elsajátíthatja egy rövid tanfolyam keretében.

Újraélesztés tanfolyam 

Az elsősegélynyújtó tanfolyamokon jól képzett és tapasztalt egészségügyi szakemberek segítik a résztvevőket abban, hogy rövid idő alatt megtanulhassák a félautomata és automata defibrillátorokat használni, és tisztában legyenek az újraélesztés mikéntjével. Bármilyen egyszerű is ezeknek az AED néven is ismert készülékeknek az alkalmazása, a defibrillátorok csak e tanfolyam elvégzését követően alkalmazhatók. 

A különbség a két készüléktípus között

Az automata defibrillátor és a félautomata defibrillátor között minimális különbség tapasztalható. Utóbbinál az aktiválást és az analizálást követően a „SHOCK” gombot is szükséges lenyomni a működtetéshez, míg az automata eszköz aktiválás után visszaszámol, s az elektromos impulzus leadása automatikusan megtörténik. 

Több defibrillátorra és hozzáértő személyre lenne szükség

Bár egyre több helyen elérhető az AED, fontos lenne, hogy folyamatosan bővüljön azoknak a munkahelyeknek és közintézményeknek a száma, ahol rendelkezésre áll a defibrillátor, és akad olyan ember is az intézménynél, aki azt használni tudja. Szerencsére a defibrillátor árak nem olyan magasak, hogy beszerzésük komoly gondot okozzon a cégeknek. 

Arra is van lehetőség, hogy magát a tanfolyamot rendelje meg egy vállalat a kollégái számára, így biztosítva azt, hogy akár a munkahelyi közösség egy tagja, akár egy ügyfél vagy partner rosszul lesz, legyen, aki el tudja végezni az újraélesztést. 

Fontos a szakszerű elsősegélynyújtás

Bár sokan azt gondolják, a hirtelen szívleállás csak az idősebb korosztályt és a szívbetegeket érinti, sajnos a tragédia bárkivel megtörténhet. Hazánkban átlagosan 7 ember hal meg naponta szívleállás következtében, s olyan fiatalokat is gyakran érint a probléma, akiknek semmilyen ismert szív- és érrendszeri megbetegedésük nincs. 

A betegségek mellett genetikai tényezők, stressz, extrém fizikai terhelés is okozhat hirtelen szívleállást. 

Mindannyiunk számára fontos, hogy minél több helyen álljon rendelkezésre defibrillátor, és hogy egyre több olyan ember legyen, akik az újraélesztés tanfolyam elvégzésével képessé válnak a szakszerű használatukra. További információ: https://medtraining.hu/

Borítókép: HeartSine / MedTraining

Média partner: DLX MEDIA