A teherbeesést hogyan befolyásolja a testsúly?

Rengeteget hallunk arról, hogy akin sok a felesleg, nehezebben eshet teherbe, de az is, aki túlságosan vékony. A testsúly és a teherbeesés közötti összefüggések a mai napig kérdésesek, hiszen mindig vannak kivételek. Tényleg ennyit számít a súlyunk, ha kisbabát szeretnénk?

Amennyiben túlsúlyról van szó, fontos tényező, hogy jelentkeznek-e egészségügyi problémák, úgy valóban nehezebb teherbe esni.  

De mi a helyzet azzal, ha valaki túl sovány?

Sokszor előfordul, hogy az alacsony testsúlyt összehasonlítjuk a kórosan sovány testalkattal, pedig mindenkinek más a magassága, és ebből adódóan más az ideális testtömeg is. Akkor merülhet fel probléma, ha a hormonháztartás felborul, a peteérés kimarad, vagy esetleg elmarad a menstruáció. A kórosan sovány nők esetében a hormonháztartás egyensúlya felborulhat, és a fogantatáshoz szükséges folyamatok sérülnek.

Kérjük ki szakember véleményét? 

Dietetikus segítségünkre lehet az étrend összeállításában, viszont, ha étkezési zavarokkal is küzdünk, akkor azt külön szakemberrel szükséges kezeltetni. Sajnos egy kórosan sovány embernek ugyanolyan nehéz a hízás, mint egy túlsúlyosnak a fogyás. Érdemes a problémák felkutatása érdekében rendszeres nőgyógyászati kivizsgáláson is részt vennünk.

Számít-e a felesleg eloszlása a testünkön?

A has körül van általában a centrális elhízás, amely a szív-érrendszeri betegségek, és az ovulációs nehézségek magasabb kockázatért felelős. A központi elhízásért az egészségtelen életmóddal együtt járó szokások felelősek. Általában azok a nők, akiken arányosan oszlanak el a plusz kilók, valamivel kevesebb nehézségbe ütköznek. 

Hogyan képes befolyásolni a túlsúly a terhességet?    

Sajnos annál, aki túlsúlyosan terhes, nagyobb eséllyel fordulhat elő vetélés, a terhesség alatt kialakuló cukorbetegség, a magas vérnyomás szövődményei, és nem beszélve az alvási apnoe veszélyeiről. Az oxigénhiány nagy mértékben veszélyt jelenthet a terhességre, és lelassíthatja a kisbaba növekedését.

A termékenység növelése érdekében fogyni szeretnék, mi a megoldás?

Arra kell összpontosítani, hogy minden nap tegyünk valamit az egészségünk érdekében, ennek kapcsán legjobb szakértő dietetikus segítségét kérni, hogy személyre szóló étrendet tudjon összeállítani, ami nem jár éhezéssel, lemondásokkal és ön sanyargatással sem, hanem az adott ember életébe, életvitelébe, szokásaihoz a leginkább beilleszthető.

A túlsúlyban szenvedők körében a meddőség is gyakoribb

Egyértelműen gyakoribb, hiszen aki megfelelő életmódot követ, rendszeres testmozgást végez, annak jóval könnyebb a teherbeesés, hiszen a test képes felkészülni a nagy feladatra. Azonban az egészségtelen életmód, ezt követően pedig a túlsúly, gyorsan hormonzavarhoz vezethet, és végül meddőséghez.

Az L33 Medical nőgyógyászati centrumban gondoskodunk arról, hogy a szülészet-terhesgondozás biztonságos kereteken belül, kellemes környezetben fogadja vendégeit, hiszen minden nő életében ez az időszak a legfontosabb. Számunkra is fontos, hogy megnyugtató környezetben, valóban kiemelt figyelmet nyújthassunk. Bízza ránk magát, tapasztalt szakorvosaink mindenről gondoskodnak!