A kollagén mire jó?

A kollagén szerepe

A kollagén, az állatvilág egyik legelterjedtebb fehérjéjének elnevezése a görög eredetű kólla szóból ered, aminek a jelentése ragasztó. A sejtek közötti tér felépítésében (extracelluláris mátrix) játszik kiemelkedően fontos szerepet.

Emellett a csontok rugalmasságát is a kollagén adja, illetve a porcszövet felépítésében is építőkő, ráadásul bőrünk 75%-át is a kollagén alkotja. Vízben nem oldódó strukturális fehérje, azonban savakkal és lúggal oldható. Jellegzetes hullámos lefutása van, változó vastagsággal. (2-20 mikrométer). Melegítéskor kocsonyás enyvet ereszt, ami képes nagy térfogatú víz megkötésére, ezért szokták kocsonyakészítéshez használni. Az emberben nagy molekulacsaládot alkot, összesen 25 féle kollagénmolekulát különböztetünk meg.    

E fehérjetípus funkciója a szövetek elasztikusságának biztosítása és a szervek védelme. A testünk is termeli kollagént, de az életkor előrehaladtával ez fokozatosan csökken, így ahogy öregszünk javasolt külső forrásból pótolni. Tipikus jelek lehetnek a pattogó fájó ízületek, a bőr ráncosodása és megereszkedése és amennyiben nem megfelelő életmódot folytatunk (rossz étkezési szokások és kevés testmozgás) felgyorsulhat ez a folyamat. Ha viszont aktív életmód magasabb kollagénmennyiséget igényel a szervezet részére. Vagyis idővel mindenkinél eljön a pillanat, amikor külső forrásból kell kiegészítenie a kollagén készleteit.

Kollagén és a bőr

A bőrünk szilárdító váza a kollagén, amely összetartja bőrünket. Ezen felül alátámasztja az egyéb szöveteket és vérereket. Ahogy öregszünk illetve ahogy bőrünket egyéb környezeti hatások érik, például a kávé, a napozás, a cigarettázás vagy a rossz étkezés, a kollagén eredeti szerkezetét elveszti és töredezetté válik. A rostnyalábok szétesnek, így bőrünk veszít feszességéből és rugalmasságából. Ennek a következménye, hogy bőrünk megereszkedik és ráncos lesz. Van, aki 20-25 évesen veszi észre az első ráncokat és van, aki később, de ahogy lassul az ember anyagcseréjének sebessége, úgy lesz egyre fontosabb a megfelelő mennyiségű kollagén bevitele. A bőrünk sejtjeinek biológiai hártyáját veszélyeztetik az ún. szabad gyökök is, emiatt a kollagén mellett megfelelő mennyiségű antioxidáns, például C-vitamin és A-vitamin szervezetbe juttatása is javasolt korunk előrehaladtával.

kollagen-a-bor-rugalmasságáért

Mikor szedjek mindenféleképpen kollagént?

Ízületi porckopás esetén vagy intenzív sportolás mellett erősen ajánlott szedni. Porckopás esetén érdemes mellé még hialuronsavat is szedni, fájdalom vagy ízületi gyulladáskor pedgi kurkuma- vagy zöldkagyló-kivonatot. A legköztudottabb, hogy a bőrünk szépségét is a megfelelő mennyiségű kollagén adja, így amennyiben szeretnénk fiatalon és rugalmasan tartani bőrünket, javasolt kollagén szedése, szintén hialuronsavval kombinálva. A bőr szépségének megőrzésében segíthet továbbá az A-vitamin, a biotin (B7) és az E-vitamin.

 

Mi az a hidrolizált kollagén?

A kollagén nagy fehérjemolekuláit az emésztésünk során kisebb peptidekre bontja szervezetünk. Ez egy megterhelő emésztési folyamat és gyakran nem sikerül teljes mértékben feldolgozni és beépíteni a kollagént. A hidrolizált kollagén kollagén-peptideket tartalmaz, így ez a könnyebben emészthető formája a kollagénnek. Javasolt tehát hidrolizált formában keresni táplálékkiegészítőként, akár porcot szeretnénk építeni, erősíteni, akár a bőrünket szeretnénk regenerálni.

Hogyan tudok elegendő kollagénhez jutni?

A kollagén csak élőlényeknek a kötőszövetében található meg természetes formában. Ilyen a csirkebőr, a porcok és a zselatin, aminek kimagaslóan magas, 98%-os kollagéntartalma van. Ezen felül fontos tudni, hogy a kollagéntermelésünknél katalizátorként működik a C-vitamin (aszkorbinsav), mivel a lebontott aminosavak testkollagénné alakításában segít, így érdemes abból is megfelelő mennyiségűt bevinni szervezetünkbe.

Ön is szeretne elegendő kollagént bevinni?